σολωμος

σολωμος
......................................................................................"Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη"
...σελίδες των συντακτών της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"...

~

...................................................."Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - Translate

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ - ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ «Ο αγώνας όσων συμμετέχουν σε στάση πληρωμών σύμφωνα με το σύνταγμα συνεχίζεται. Το κράτος ήδη έχει χάσει 90 δις από ανεξόφλητα χρέη.»

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

"Η ΛΕΣΒΟΣ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ" ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΒΡΑΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


Τριήμερες εκδηλώσεις για τον Οδυσσέα Ελύτη, με έκθεση και συναυλίες, θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του μηνός στο ελαιοτριβείο που ίδρυσε ο παππούς του, Νικόλαος Βρανάς, στη Λέσβο.

Ο Νικόλαος Βρανάς, που γεννήθηκε ως Βρανάς Νικολάου αλλά αντέστρεψε το ονοματεπώνυμό του, δημιούργησε το 1887 ένα από τα πρώτα ατμοκίνητα εργοστάσια της Λέσβου. Ο Νικόλαος Βρανάς ήταν επίσης παππούς του Οδυσσέα Ελύτη.
Το πέτρινο αυτό ελαιοτριβείο, που λειτούργησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποκαταστάθηκε και από το 2009 έγινε Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου. Δεν αναστηλώθηκε μόνο το κτίριο - εμβαδού 900 τ.μ. - αλλά αποκαταστάθηκε και ο μηχανολογικός του εξοπλισμός: μύλοι, πιεστήρια, αντλίες και μια ντιζελομηχανή.
Ετσι ο επισκέπτης μπορεί να καταλάβει όλη τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού, έτσι όπως γινόταν από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα, περίπου, του 20ού. Αλλά η χρήση του μνημείου που βρίσκεται στο Παπάδο της Λέσβου και το οποίο αποκαταστάθηκε με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αρχιπέλαγος δεν σταματάει εκεί.
Το Μουσείο Βρανά είναι και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκδηλώσεις για τον νομπελίστα ποιητή φέτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Η εταιρεία Αρχιπέλαγος, της οποίας μέλη είναι μεταξύ πολλών προσωπικοτήτων οι Νίκος Σηφουνάκης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Αγγελος Δεληβορριάς - ιδρυτικό μέλος της ήταν και ο Ζυλ Ντασσέν -, οργανώνει λοιπόν σειρά εκδηλώσεων.

Η αρχή θα γίνει με τα εγκαίνια της θεματικής έκθεσης «Η Λέσβος του Ελύτη»την Παρασκευή 29 Ιουλίου. Η έκθεση «αναδεικνύει τα τεκμήρια της λεσβιακής καταγωγής του ποιητή και επιχειρεί να φωτίσει - μέσα από συγκεκριμένες αναφορές που εντοπίζονται στο έργο του - τα φυσικά στοιχεία και τις πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού (Σαπφώ, Κριναγόρας, Θεόφιλος) που απασχόλησαν τη σκέψη και επηρέασαν την τέχνη του», λένε οι οργανωτές.
Θα μείνει μάλιστα εκεί - μόνιμα - και μετά το τέλος των εκδηλώσεων, στεγασμένη σε μία από τις αποθήκες λαδιού του βιομηχανικού μνημείου, η οποία διαμορφώθηκε ειδικά για να τη φιλοξενήσει. Τη βραδιά των εγκαινίων θα αποκαλυφθεί στην είσοδο του μουσείου και ένα μικρό ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή - έργο του διακεκριμένου γλύπτη καθηγητή Θόδωρου Παπαγιάννη.
Το ίδιο βράδυ, αλλά και το επόμενο, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ένα έργο του που συνέθεσε ειδικά για τις επετειακές εκδηλώσεις. Βασίζεται στο ποίημα του Ελύτη «Της Σελήνης της Μυτιλήνης» και θα παιχτεί στη μικρή αυλή του ελαιοτριβείου, με ερμηνευτές τους λυρικούς τραγουδιστές Σπύρο Σακκά και Δάφνη Πανουργιά και τον Γ. Κουρουπό στο πιάνο. Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφος και θεματοφύλακας του έργου του Ελύτη, που συνεργάστηκε στενά με την εταιρεία στην οργάνωση των εκδηλώσεων, θα διαβάσει κείμενα του ποιητή.

«Η Εταιρεία Αρχιπέλαγο
ς – λέει ο Πρόεδρος της διακεκριμένος σκηνοθέτηςΝίκος Κούνδουρος -τιμά τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη και φέρνει το λόγο του, συμβολικά, πίσω στον τόπο της καταγωγής του. Στη Λέσβο, που δικαιούται να είναι περήφανη ότι στα χώματά της βρίσκονται οι ρίζες ενός τόσο μεγάλου ποιητή».

*από το: http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2011/07/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου